Upcycling

Naast het recyclen van afval, wordt er inmiddels gesproken over hoogwaardig hergebruik van materialen, upcycling en downcycling. Maar wat betekent upcycling eigenlijk?

Upcycling betekent dat je een product een nieuw leven geeft, op zo´n manier dat de waarde ervan omhoog gaat. Dat kan zijn door het op te knappen. Bijvoorbeeld een oude, kapotte kast repareren, schuren en in een eigentijds verfje zetten. Een andere mogelijkheid is om van een kapot voorwerp iets totaal anders te maken. Door bijvoorbeeld een oude hoed te gebruiken als lampenkap. Of van twee kledingstukken die kapot zijn, één mooi, hip en heel kledingstuk te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je maar een flinke portie creativiteit gebruikt.


Zelf vind ik het bedrijf Verdraaid Goed een mooi voorbeeld. Ze designen nieuwe producten van oude materialen. Zo hebben ze allerlei nieuwe functies bedacht voor de oude gele borden van de NS met treintijden. Die kun je nu weer kopen als fotolijstje, dienblad of notitieboekje. Ook hebben ze de oude postkasten van PostNL een nieuw leven gegeven als design lamp.

Een ander bedrijf die aan upcycling doet, is Rebottled. Ze verzamelen lege wijnflessen en toveren de onderste helft om tot drinkglas en de bovenste helft tot lamp. Deze producten zijn meer waard dan de waarde van een lege fles.

Doe het zelf tip

Er staan ontzettend veel upcycle ideeën op internet. Ga eens op zoek of je iets ouds om kunt toveren tot iets wat weer waarde heeft!


0 Comments: