Modulair ontwerp

Wie zich in de circulaire economie verdiept, komt er al snel achter dat afval hergebruiken of recyclen pas in een later stadium aan de orde zouden moeten komen. De circulaire wereld begint namelijk met het anders ontwerpen van producten en gebouwen. Namelijk op zo´n manier, dat het hele product überhaupt niet zo snel bij het afval terecht komt. Door producten te ontwerpen die lang meegaan en die repareerbaar en uit elkaar te halen zijn.

De circulaire wereld begint namelijk met het anders ontwerpen van producten en gebouwen

De mogelijkheid om onderdelen te vervangen of te repareren, bestaat bij veel producten niet meer. Gaat iets kapot, dan is vaak de enige oplossing om het te laten repareren door een expert, of het hele product weg te gooien. In veel gevallen adviseert een reparateur het laatste, omdat repareren te duur is vergeleken met het kopen van een nieuwe.

Het woord modulair ontwerp werd tot nu toe gebruikt voor het modulair in elkaar zetten van producten. Door alle onderdelen los te fabriceren, was een eindproduct sneller te maken. Dit gebeurd bij het maken van bijvoorbeeld auto´s en computers. Het verschil met een circulair modulair ontwerp is alleen dat in dit proces de modules vaak op zo´n manier worden gemonteerd, dat ze daarna niet meer uit elkaar te halen zijn. De modulariteit wordt ingezet voor het productieproces, niet voor het gebruik. Wanneer mensen zelf iets zouden kunnen repareren, zou dat het verdienmodel (geplande veroudering) in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan volledige koplampunits die vervangen moeten worden als er een onderdeel kapot is of telefoons of computers die moeilijk uit elkaar te halen zijn. Om hier een tegengeluid in te laten horen heeft Fairphone een unieke telefoon uitgebracht, die volledig uit elkaar te halen en repareerbaar is.


Het circulair modulair ontwerpen gaat om het principe dat onderdelen los vervangbaar moeten zijn, zodat het grootste gedeelte van het product zijn waarde behoud. Net als dat Fairphone uniek is in de telefoonwereld, is Gerrard Street uniek in zijn ontwerp van koptelefoons. Wie bij hen een koptelefoon koopt, heeft een levenslange garantie op het vervangen van kapotte onderdelen.

Het circulair modulair ontwerpen gaat om het principe dat onderdelen los vervangbaar moeten zijn, zodat het grootste gedeelte van het product zijn waarde behoud

Modulair ontwerp is ook belangrijk voor het mogelijk maken van recycling van producten die eerder niet te recyclen waren. Zie hieronder een voorbeeld van het mogelijk maken van het recyclen van matrassen.


Ook in de bouw wordt modulair bouwen ingezet. Er zijn inmiddels bruggen, viaducten, huisconstructies die demontabel zijn en op een andere locatie weer gebruikt zouden kunnen worden. Hierbij wordt modulair ontwerpen ook wel demontabel of losmaakbaar ontwerpen genoemd.

Ontwerpers van de toekomst zullen op hun opleiding niet meer alleen leren hoe producten volgens het lineaire model en de geplande veroudering) ontworpen kunnen worden. De nieuwe manier van denken gaat over het ontwerpen van producten waarbij alle onderdelen vervangen en gerepareerd kunnen worden. En waar alle verschillende stoffen van elkaar gescheiden kunnen worden, voor een optimale recycling. Deze nieuwe wereld zoekt creatieve ontwerpers!


0 Comments: